1. Scoor hoog in zoekmachines Google & Bing

Hoe zorg je ervoor dat potentiële klanten al surfend op jóuw website terechtkomen? Het antwoord ligt voor de hand: door je onderneming op de eerste pagina van de grootste zoekmachines te laten verschijnen bij elke zoekopdracht naar jouw business-sector of kernactiviteit.
Als je zelf online informatie zoekt, ga je allicht ook niet kijken naar pagina 2, 3, 4 of verder, toch? Net zoals jij wil iederéén snel zoekresultaten. Dus is het van fundamenteel belang om zo hoog mogelijk te scoren in browsers als Google of Bing. Dat kan alleen met een doordachte SEO (Search Engine Optimalization) website.
Zoekmachines maken gebruik van meer dan 200 parameters om jouw website te ranken in de zoekresultaten.
Om optimaal te ranken, laat je je site dan ook best ontwikkelen door een websitebouwer die hierin technisch onderlegd is. Maar ook inzake content is het belangrijk SEO-technieken toe te passen. Stel jezelf bij het schrijven van je website daarom steeds de vraag: is mijn verhaal sterk, duidelijk, uniek en relevant voor mijn doelgroep?
En bovenal: is het vlot geschreven? Gebruik ik aantrekkelijke titels? Bevat mijn tekst alle zoekwoorden die mijn doelgroep mogelijk kan gebruiken? Ja, een website bouwen kost tijd, moeite en reflectie.
Maar als je met al deze aandachtspunten rekening houdt, scoor je gegarandeerd hoger. En… hoe hoger je score, hoe hoger je rendement!
2. Adverteer online via Google Ads

Wil je meer bezoekers naar je website leiden? Adverteer via Google Ads!
De meeste mensen zoeken online immers nog steeds hun informatie via Google. ‘Googlen’ of ‘googelen’ is ook niet voor niks een wijd verspreid werkwoord geworden… (‘Bingen’ daarentegen is bijvoorbeeld veel minder gekend.)
Door te adverteren via Google Ads breng je je website met andere woorden onder de aandacht van een zeer grote groep potentiële klanten. Meer nog, je advertentie verschijnt precies op het moment dat iemand googelt naar producten of diensten die ook jij aanbiedt. ‘Contextueel adverteren’, noemen we dit. Hoe je zoiets doet?
Door je advertentie professioneel op te stellen en te koppelen aan treffende zoekwoorden voor het gezochte thema.
Contextueel adverteren heeft als extra voordeel dat de surfer zich niet ergert aan jouw publiciteit. Integendeel, je informatie komt als geroepen! Adverteren via Google Ads gaat ook bijzonder vlug.
Je boodschap is binnen de 15 minuten zichtbaar! Bovendien volg je de resultaten op de voet via je Google Ads account, waar je meteen heel overzichtelijk alle clicks (en conversies voor je webshop) weervindt.
Google Ads is tot slot niet alleen een rendabele maar ook een voordelige advertentietool. Je kan immers gratis gebruik maken van de Google Ads software. Zelfs als je een video in je advertentie integreert kost je dat geen cent méér. Je betaalt alleen een kost per klik. Hoe relevanter jouw advertentie, hoe lager bovendien deze prijs per click én hoe hoger je advertentiepositie! Waar wacht je dus nog op…?
3. Promoot je website via social media

Social media vormen sterke netwerken die mensen met elkaar verbinden. Of het nu gaat om Facebook, LinkedIn, Instagram of Twitter, allemaal zijn ze bedoeld om informatie te delen en interactie te creëren tussen de gebruikers. Ook in de businesswereld zijn deze media vandaag niet meer weg te denken. Ideale kanalen dus voor jou!
Om informatie over je bedrijf te delen, mensen de weg naar je website te wijzen, je business en activiteiten te laten liken en sharen en… in interactie te treden met nog zoveel meer potentiële klanten.
Want ook familie, vrienden en relaties van jouw klanten kunnen op die manier bij jou terechtkomen!
Hoe je best je website promoot via social media?
Niet met klassieke advertenties, daar zitten gebruikers van social media niet echt op te wachten. Wel door op een leuke en boeiende manier te informeren over je nieuwe activiteiten, bijzondere ervaringen, speciale interesses, interessante opleidingen, aantrekkelijke verhalen… Informatie dus die aantoont wie jij bent als mens én als expert in jouw buisness. Let daarbij uiteraard wel op de vormgeving: zorg dat de huisstijl en tone of voice waarmee je via de klassieke kanalen communiceert duidelijk herkenbaar zijn in je posts.
Boost de effectiviteit van je social media berichten
Je kan je berichten op social media optimaliseren door treffende zoekwoorden te gebruiken in de content, een relevante afbeelding of video te integreren, links naar je website of andere nuttige informatie toe te voegen, een call to action in te lassen en, last but not least, één of meerdere hashtags te gebruiken. Op die manier vinden mensen die op onderwerp zoeken veel makkelijker jouw berichten. Want wist je dat tweets mét hashtags twee keer meer engagement opleveren dan tweets zonder...?
Social media -> website
Website -> Social media
Ben je eenmaal als ondernemer actief op social media? Laat het weten aan de bezoekers van je website! Hoe? Door op je homepage, contactpagina, productpagina en andere strategische plaatsen deelknoppen en links te zetten naar je profiel op Facebook, Instagram, LinkedIn…. Zo kunnen je bezoekers je makkelijk volgen en zelf ook weer je berichten delen. Moedig dit laatste aan door elke post te beëindigen met een verzoekje aan de lezers om je artikel te delen met hun netwerk ingeval ze het interessant vonden.
4. Zet je onderneming GRATIS op Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is een zeer interessante tool om je onderneming volledig gratis weer te geven in Google-producten als Maps en Zoeken. Wie via deze tools op zoek gaat naar producten of services in een bepaalde regio of servicegebied, vindt zo meteen jouw bedrijfsgegevens: foto’s, product- of service-omschrijving, oprichtingsdatum, openingstijden, website, beoordelingen, liggingsplan en zelfs je locatie via Google Street View.
Super handig en dus geen wonder dat deze zoektools razend populair zijn! Maar naast een massa extra bezoekers is er nóg een reden om Google Mijn Bedrijf mee op te nemen in je communicatieplan. Op Google geverifieerde bedrijven worden door de gebruikers immers als dubbel zo betrouwbaar beschouwd… Google Mijn Bedrijf is tot slot ook zeer gebruiksvriendelijk en super makkelijk te beheren of te updaten.
Ben je bijvoorbeeld benieuwd via welke weg bezoekers jou hebben gevonden? Waar ze precies vandaan komen? Hoeveel mensen jouw bedrijf rechtstreeks hebben gebeld via het telefoonnummer dat in de lokale zoekresultaten van Zoeken en Maps staat? Eén klik en je komt het allemaal te weten! Maak gebruik van deze inspirerende inzichten. Ze zijn van onschatbare waarde om je volgende communicatiestrategieën verder te verfijnen en nog meer klanten aan te trekken.
Om te eindigen nog een nuttig weetje voordat je met Google Mijn Bedrijf aan de slag gaat: bedrijven mét foto’s in hun bedrijfsprofielen krijgen 42% meer verzoeken voor een route op Google Maps (en 35% meer clicks naar hun website) dan bedrijven zonder foto’s… De moeite waard dus om die professionele fotograaf maar eens te contacteren!
5. Zet email campagnes op

Nog een efficiënt middel om bezoekers naar je website te leiden, is het versturen van gerichte e-mailcampagnes. Aangezien we dagelijks onder een pak mails worden bedolven, is het echter belangrijk om dit weloverwogen aan te pakken. Bepaal in eerste instantie wat het objectief is van je e-mailcampagne. ‘Doorklikken naar mijn website’ zal je nu misschien zeggen. Uiteraard, maar naar wélk deel van de content? Naar je homepage om kennis te maken met je bedrijf? Naar je webshop om koopjes te doen? Naar een nieuw, exclusief product? …
In functie van dit specifieke doel is ook de onderwerpsregel van je e-mailing van cruciaal belang. Prikkel je lezer met een korte, krachtige subject-line die nauw aansluit bij zijn persoonlijke interesses of behoeften. Cijfers zijn daarbij sterke aandachtstrekkers! ‘Ontvang nu 25% extra korting op onze bouwmaterialen!’ bijvoorbeeld is een goeie titel om klanten of prospects van een doe-het-zelf-zaak naar de website van dit bedrijf te leiden. Liefst gevolgd door een persoonlijke aanspreking. Dat heeft altijd meer effect dan het onpersoonlijke ‘beste klant’ of ‘beste ondernemer’… Ook door je eigen naam als afzender in het e-mailadres te gebruiken, spreek je je doelgroep veel persoonlijker aan dan met de naam van je organisatie. Zorg daarna voor waardevolle content waar de lezer echt iets aan heeft of waarmee hij zijn voordeel kan doen: tips, een unieke korting, een nieuw product… Beperk je e-mails tot één enkel onderwerp. Beter drie keer een aparte mail met iets nieuws versturen dan één lange mail met drie nieuwigheden… Zorg ook voor een aantrekkelijke vorm en design. De eerste, spontane waarneming van je boodschap gebeurt immers via het oog van de lezer. Lelijkheid of een onduidelijke structuur zijn filters die hem binnen de paar seconden naar de delete-knop leiden!
Heb je de smaak van e-communicatie inmiddels goed te pakken? Dan heb ik nog één tip: overdonder je ontvanger niet met e-mails. Mail enkel als je echt iets mee te delen hebt dat voor je doelgroep de moeite van het lezen waard is. Overbelasting leidt immers tot irritatie en… tot de meestal onherroepelijke click op de uitschrijf knop. Doseren is dus de boodschap!