Een website bouwen, hoe ga je te werk?

Een website is een must voor elk bedrijf. Waarom? Simpel! We surfen dagelijks op het internet op zoek naar informatie. Je kent vast wel, even “Googlen” op zoek naar antwoorden op onze zoekvraag. En net hier kan elk bedrijf slim op in spelen door een website te bouwen.

Kies een domeinnaam

Een domeinnaam is jouw uniek adres op het internet. Meestal is dit je bedrijfsnaam zoals mijnbedrijfsnaam.be of mijnbedrijfsnaam.com. Er zijn ook veel nieuwe domeinextensies beschikbaar zoals .vlaanderen, .brussels, .online.
Registreer ook varianten van je domeinnaam om te vermijden dat concurrentie ermee gaat lopen!
Al een idee voor je domeinnaam? Kijk dan hier of je gewenst domeinnaam nog vrij is!

Webhosting voor je website

Je hebt nu al een domeinnaam maar je hebt natuurlijk nog ruimte nodig om je website bestanden op te slaan. Denk maar aan afbeeldingen of je website software zoals WordPress. Je bestanden staan dan op een server die je website host en toegang heeft tot het internet. Kies vooral een betrouwbare hostingbedrijf voor je website die je deze diensten aanbiedt:

  • Webruimte: 500MB, 1GB, 2GB (hoeveelheid schrijfruimte je nodig hebt)
  • Gratis SSL-certificiaat inbegrepen (het slotje in de adresbalk – https://mijnbedrijfsnaam.be)
  • Domeinnaam (sommigen bieden al 1 gratis domeinnaam in je webhosting pakket)
  • Dataverkeer per maand
  • Database
  • E-mail accounts
  • Aantal websites
  • Dagelijkse back-up van je website
  • Ondersteuning via telefoon, e-mail, chat of ticketsysteem

Zelf je website bouwen of laten bouwen?

Een goede website bouwen vraagt veel tijd. Ben je zelf al vertrouwd in het bouwen van een website en heb je tijd? Dan kan je meteen zelf aan de slag! Neem zeker de tijd voor de voorbereidingen van je website, denk bijvoorbeeld goed na over je website structuur en je doelgroep.

Geen kennis van zaken? Dan is het zeker verstandig om je website te laten bouwen!

Een website laten bouwen kost natuurlijk geld. Maar een goede website betaald zichzelf terug.
De kosten hangen af van de omvang van je website. Bijvoorbeeld: aantal pagina’s, blog, nieuwsbrief, contactformulieren of maatwerk.

Wees goed voorbereid hoe je je website wilt hebben. Bekijk voorbeelden van je concurrenten. Wat vindt je goed? Wat zou je zelf graag aanbieden op je website?

De meeste websites worden ook gebouwd in een CMS zoals WordPress, Drupal of Joomla. Veel wordt gekozen voor WordPress. Het is dan ook gebruiksvriendelijk en heeft veel uitbreidingsmogelijkheden met plugins. Bovendien is het ook zoekmachine vriendelijk en zijn er voor WordPress regelmatig updates.

Het grote voordeel van een CMS is dat je zelf teksten en foto’s kan aanpassen of bijvoegen. Je hoeft dus niet steeds jouw webdesigner te vragen om dit voor je te doen.

Bezoekers naar je website

Eénmaal je website online staat is het bedoeling dat je bezoekers hebt. Je website mag dan wel mooi zijn, zonder bezoekers geen opbrengst. Bezoekers komen natuurlijk niet zomaar vanzelf! Maak reclame voor je website. Heb je budget vrij om te adverteren? Dan kan je in Google of Facebook adverteren. Zo krijg je onmiddellijk al effect. Maar het kan ook zonder budget! Met SEO (Search Engine Optimalization) of in het nederlands zoekmachine optimalisatie. SEO zorgt ervoor dat je op een organishe manier gaat scoren in zoekmachine’s zoals Google. In tegenstelling tot adverteren betaal je bij SEO geen advertentiekosten. Het kost natuurlijk tijd en moeite om je website goed te optimaliseren voor zoekmachine’s. Maar op lange termijn zul je er wel vruchten van plukken. Je komt hoger in zoekmachine’s, krijgt meer bezoekers en meer naambekendheid.

Ga aan de slag met deze stappen, dan ben je zeker al op de goede weg!